İnternet Alan Adları Tebliğinde Değişiklik

  • Yayınlandı:
  • 5 dakika okuma

Ülkemizde 10.11.2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile internet alan adlarının tahsisini yapacak kurum veya kuruluşun tespiti ile alan adı yönetimine ilişkin usul ve esasların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (¨Bakanlık¨) tarafından belirleneceği düzenlenmiş, söz konusu hükme istinaden Bakanlık tarafından hazırlanan “İnternet Alan Adları Yönetmeliği” 07.11.2010 tarihli ve 27752 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmelik ile “.tr” uzantılı alan adlarının tahsisine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi yetkisi ve görevi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (¨BTK¨) verilmiştir.

İnternet Alan Adları Tebliği (¨Tebliğ¨), İnternet Alan Adları Yönetmeliği kapsamında Kayıt Kuruluşları’nın belirlenmesi, faaliyet göstermeleri ve “.tr” uzantılı internet alan adlarının yaşam çevrimine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amacı ile 21.8.2013 tarihli ve 28742 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanmıştır. 10 Haziran 2023 tarih ve 32217 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan İnternet Alan Adları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Tebliğ ile de İnternet Alan Adları Tebliği´nde esaslı değişiklikler yapılmıştır.

Değişiklikler

  • Kayıt Kuruluşu olarak faaliyette bulunmak isteyenlerin başvuru işlemlerine ilişkin düzenlemeler içeren Tebliğ´in 5. Maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik ile Kayıt Kuruluşları’nın [KK] ödemekle yükümlü olduğu güvence bedeli arttırılmıştır. Ayrıca ödenen bu teminat bedelinin her yıl bir önceki yıla göre Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek yeniden değerleme oranına göre arttırılacağı da belirtilmiştir.
  • Tebliğ´in 8. Maddesi ikinci fıkrasına yapılan eklemede, Kayıt Kuruluşları’nın gerçek sisteme bağlanırken test sistemine bağlantı yaptığı IP adresinden/adreslerinden farklı IP adresi/adresleri kullanacağı belirtilmiştir.
  • Tebliğ´in 12. Maddesi ikinci fıkrasında yapılan değişiklik ile, Kayıt Kuruluşları’nın bir bayii ile çalıştığı durumlarda Kayıt Kuruluşu tarafından söz konusu bayinin faaliyete başlama tarihi, faaliyetin sona erme tarihi, iletişim bilgileri ile bu bilgilerde herhangi bir değişiklik olması halinde söz konusu değişikliklerin on iş günü içerisinde Kuruma bildirileceği düzenlenmiş olup bayi tarafından mevzuat hükümlerinin ihlal edilmesi durumunda söz konusu ihlalin KK tarafından yapıldığın kabul edileceği belirtilmiştir.
  • Tebliğ’in 14. Maddesinde de birtakım değişiklikler yapılmış olup, yeni düzenleme ile internet alan adlarına ilişkin bir alternatif uyuşmazlık çözüm sürecinin başlaması durumunda başvuru sahibinin buna katılacağı ve KK’ya bildirmiş olduğu ad, soyad ve elektronik posta bilgilerinin uyuşmazlık çözüm süreci kapsamında ilgili Uyuşmazlık Çözüm Hizmet Sağlayıcı veya şikayetçi ile paylaşılacağı hususları da eklenmiştir.
  • Tebliğ´in 15. Maddesi ikinci fıkrasında yapılan değişiklik ile, KK tarafından internet alan adları tahsis işlemleri sırasında sistemsel hatadan kaynaklanan kayıtların bildirilmesi veya Kurum tarafından re ´sen tespit edilmesi durumunda, Kurumun bu kayıtların düzeltilmesine karar verebileceği düzenlenmiştir.
  • Tebliğin 22. Maddesinin başlığı “Satış ve devir” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Tebliğin 27. Maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkrada yer alan “yönlendirme” ibaresi “tahsis” şeklinde değiştirilmiş, beşinci fıkrasında yer alan “marka sahipleri” ibaresi “uzantı bazlı alan adı sahipliği” şeklinde değiştirilmiştir.    Maddenin yedinci fıkrasında yer alan “Açık artırma sonrasında veya açık artırma yapılmaması durumunda müsait” ibaresi “Uzantı bazlı alan adı sahipliği önceliği hükmüne göre yapılan tahsislerden sonra uygun” şeklinde değiştirilmiştir. Ayrıca aynı maddenin ikinci, dördüncü ve altıncı fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Tebliğ’in 30. maddesinde yer alan açık arttırmaya ilişkin düzenlememeler yürürlükten kaldırılmıştır.
  • Tebliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “TRABİS’e olan elektronik bağlantısının otomatize imkânlarını kullanarak” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkrada yer alan “ilişkisi bulunan üçüncü taraflar” ibaresi “çalışanı” şeklinde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasının ikinci cümlesi “KK hakkında faaliyetine son vermek de dâhil idari yaptırım uygulanabilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.

Söz konusu değişikliklerin İAA’ların yaşam çevrimi, KK’ların görev, yetki ve sorumlulukları, yeni seviye İAA açılması ile İAA depolama hususlarında uygulamada birçok yeniliği beraberinde getireceği de kuşkusuzdur.

Söz konusu Tebliğ in tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.